Polifenoli un antioksidanti extra virgin olīveļļā.
Ir pienācis laiks noskaidrot kas
tie tādi ir, kādu veidu, kādos daudzumos sastopami extra virgin olīveļļā,
kādu labumu dod veselībai?
Kas ir polifenoli?
Tie ir dabīgi antioksidanti, kuri
sastopami dažādos pārtikas produktos, piemēram, šokolādē un tējā (tos sauc par
flavonīdiem), sarkanvīnā (tanīni), olīveļļā (tirozols). Šīs vielas piešķir
augiem krāsu, kā arī palīdz aizsargāties no apkārtējās vides apdraudējumiem.
Ēdot augus, kuri satur polifenolus, mēs gūstam labumu arī savai veselībai. Tie
pasargā šūnas no brīvajiem radikāļiem (tos varētu salīdzināt ar maziņiem
vandāļiem, kuri spara pārpilni skraida pa šūnu un var nodarīt tai kaitējumu),
kā arī veic ķermenī pretiekaisuma funkcijas. Olīveļļas gadījumā tie pasargā
eļļu no oksidēšanās, kas novērš arī taukskābju oksidēšanos mūsu asinīs,
tādējādi samazinot asinsvadu nosprostošanās risku (ilgtermiņā) un holesterīna
izgulsnēšanos uz asinsvadu sieniņām.
Polifenolu veidi
Ir izdalīti dažādi polifenolu
veidi, tai skaitā, tirozols, oleuropeīns, oleokantāls, oleaceīns utt. Katrs no
tiem tiek uzskatīts par ļoti spēcīgu antioksidantu, kuram piemīt veselību
veicinošas īpašības.
- normāla asinsspiediena
veicināšana;
- augšējo elpceļu veselības
veicināšana;
- labvēlīgi ietekmē smadzeņu
proteīnus, kuri ir iesaistīti ar atmiņu un mācīšanos saistītos procesos;
- palīdz uzturēt veselīgu “cukura
līmeni” asinīs;
- samazina vai novērš 2. tipa
diabēta simptomus;
- pasargā asiņu lipīdus no
oksidatīvā stresa.
Oleokantāls (it. - oleo – eļļa, chant – dzelt)
Šis ir viens no svarīgajiem
olīveļļas polifenoliem, kura atklāšana aizsākās 2005. gadā, kādā kongresā, kurš
notika Itālijā. Grupa zinātnieku nogaršoja kvalitatīvu extra virgin olīveļļu,
un vairums no viņiem sajuta kairinošu sajūtu kaklā. Viens no zinātniekiem
ieminējās, ka šis kairinājums viņam atgādinot kairinājumu, ko rada ibuprofēns
šķidrā formā. Zinātniekiem radās jautājums – vai varētu būt, ka olīveļļa satur
līdzīgas vielas ibuprofēnam? Pēcāk turpinot to pētīt, atklājās, ka patiesi,
antioksidantam, ko sauc par oleokantālu, lai gan ķīmiski tas ir atšķirīgs no
ibuprofēna, piemīt tādas pašas pretiekaisuma funkcijas kā ibuprofēnam. Tiek uzskatīts,
ka 40-50ml EVO ar augstu oleokantāla
saturu (tāda, kurai jūtams, ka nedaudz kairina kaklu), nodrošina 200-250mg
ibuprofēnam identisku pretiekaisuma iedarbību.
Vitamīns E
Vitamīns E arī ir viens no
lieliskajiem antioksidantiem, kuru satur olīveļļa. Tiek uzskatīts, ka vitamīns
E (dabiskā formā, ne kā uztura bagātinātājs) būtiski samazina risku saslimt ar
vēzi. Vēl tas tiek saukts arī par skaistuma vitamīnu, jo vitamīns E nodrošina
ādas jaunāku izskatu, palīdz to mitrināt un aizsargāt no kaitīgajiem
ultravioletajiem stariem. Tas arī veicina ādas atjaunošanos. E vitamīns ietver vairāku vielu grupu – tokoferolus, kas tulkojumā
no grieķu valodas nozīmē vairošanos. Precīzāk: “toko” – “pēcteči" un latīņu
vārds “ferre” – “atnest”. Tokoferoli pagarina mūžu un palielina vairošanās
funkciju, veicina normālu grūtniecības norisi, augļa attīstību, kā arī aktīvi
piedalās spermas veidošanās procesos. Turklāt E vitamīns aizkavē novecošanos. E
vitamīns rūpējas arī par asinsvadiem un asinsriti, pasargājot tos no trombu
veidošanās.
Kas ietekmē polifenolu daudzumu eļļā?
Polifenolu daudzums olīveļļā var svārstīties no 50mg/kg – 950mg/kg. Prakse liecina, ka EVO, kuras
- nemaz nav rūgtas, satur <220 mg/kg polifenolu;
- viegli rūgtas satur 220-340 mg/kg polifenolu;
- rūgtas satur 340-410 mg/kg polifenolu;
- ļoti rūgtas >410 mg/kg
Aplūkosim galvenos apstākļus, kuri šo
daudzumu ietekmē.
Olīveļļas kvalitāte: Kvalitatīvi pagatavotai extra virgin olīveļļa,
no veselīgām olīvām, kuras novāktas optimālajā gatavības brīdī, vienmēr būs
augstāks polifenolu saturs. Lieki piebilst, ka rafinētās - nedz olīveļļa, nedz olīvu izspaidu eļļa polifenolus nesatur
(tie zūd rafinēšanas procesā) vai satur ļoti minimāli (tāpēc, ka tām abām tiek
pievienota nedaudz virgin olīveļļa, lai piešķirtu garšu un smaržu).
Olīvu šķirne: Dažām šķirnēm veidojas augstāks šo vielu saturs,
citām zemāks. Piemēram, Picual un Cornicabra ir šķirnes ar augstu saturu,
Arbequina vai Manzanilla ar zemāku.
Augstums: Parasti olīvām, kuras augušas augstāk par 400m virs jūras
līmeņa, ir augstāks polifenolu saturs.
Laistīšana: Parasti sausākā klimatā, ar ūdens deficītu augušām
olīvām ir augstāks fenolu saturs nekā tām, kuras aug bagātīgi laistītos vai augušas
ar lietu bagātos reģionos.
Ražas laiks: Olīvas, kuras vēl ir zaļas, tieši brīdī, pirms tās sāk
palikt lillā un tad melnas, ir ar visaugstāko polifenolu saturu. Pēcāk, jo
gatavākas sāk palikt olīvas, jo polifenolu saturs samazinās. Tāpēc “agrās ražas” eļļas, kuru
izgatavošanai pamatā ir lietotas vēl zaļas olīvas, ir ar augstāku polifenolu
saturu, nekā “vēlās ražas” eļļas. Tam līdzi nāk arī rūgtās un pikantās
garšas notis, par kurām atbildīgi ir tieši polifenoli.
Konservācija un iepakojums: Pēc pagatavošanas eļļa ir jāuzglabā
piemērotos apstākļos, izvairoties no gaisa, gaismas un siltuma ietekmes.
Visideālākā eļļas uzglabāšanas temperatūra ir zem +16 grādiem, piemērotā
iepakojumā – skārda kannā vai tumša stikla pudelē.
Patērētājam nav viegli uzzināt
visus iepriekšminētos faktorus, par konkrēto olīveļļu, tāpēc drošākās pazīme,
ka eļļa būs ar augstu polifenolu saturu ir pirkt extra virgin kvalitātes
olīveļļu, izvēlēties agrās ražas eļļu, pirkt eļļu, kura ir no pēdējā ražas gada
(to reizēm mēdz norādīt, piemēram, “Harvest 19/20”, jo ražu var ievākt no
oktobra-janvārim), jo polifenolu saturs eļļā ar laiku samazinās, pat uzglabājot
to optimālos apstākļos, vai arī pieprasīt no ražotāja informāciju par
polifenolu daudzumu EVO.
Frāze, kuru ES kopš 2012.gada ir
atļāvusi minēt uz EVO iepakojuma etiķetes, eļļām ar augstu polifenolu saturu ir
sekojoša – olīveļļā esošie polifenoli aizsargā asins lipīdus no oksidatīvā
bojājuma (angliski - The
polyphenols in olive oil contribute to the protection of blood lipids against
oxidative damage). Šo frāzi drīkst rakstīt tikai uz olīveļļām, kurās
polifenolu saturs ir lielāks par 5mg uz 20g eļļas (250mg/kg). 20-23g extra virgin olīveļļas ir aptuveni
pusotra-divas ēdamkarotes, kas arī ir ieteicamais minimums, kuru vajadzētu
patērēt katru dienu, lai gūtu vērā ņemamu polifenolu sniegto pozitīvo efektu.