10 iemesli lai lietotu extra virgin olīveļļu biežāk.
Manā ģimenē EVO tiek lietota dēļ
tās lieliskajām garšas un smaržas īpašībām, pie tam ir patīkami apzināties, ka
tā ir arī veselīga. Taču ja nu kādam vēl nepieciešami papildus argumenti, lai uzturā
biežāk lietotu extra virgin olīveļļu, tad uzskaitīšu būtiskākos no zinātniski
apstiprinātiem faktiem, par EVO ietekmi uz veselību.
1. EVO ir lielisks antioksidantu un veselīgu taukskābju avots.
Dabīgais EVO pagatavošanas
process saglabā olīvās esošās veselīgās vielas, tai skaitā pāri par 30 (līdz
šim atklātiem) polifenoliem, kuri palīdz organismam cīnīties ar brīvajiem
radikāļiem. Brīvie radikāļi ir molekulas, kuras bojā šūnas, tādējādi veicinot
saslimšanas un novecošanu.
EVO tauku sastāvs ir galvenais tās
veselīguma iemesls, jo aptuveni 73% no EVO veido mononepiesātinātas taukskābes.
Daudzi pētījumi sasaista diētas, kurās ir augsts mononepiesātināto taukskābju daudzums, ar
spēju samazināt hroniska iekaisuma marķierus, normalizēt asinsspiedienu,
pazemināt “sliktā” ZBL holesterīna līmeni asinīs un paaugstināt “labā” ABL holesterīna
līmeni, kā arī normalizēt glikozes līmeni asinīs.
Kopsavilkums – EVO ir bagātīgs antioksidantu un mononepiesātināto
taukskābju avots, un abas šo vielu grupas pēc patreizējiem uzskatiem pozitīvi
ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu.
2. Vairāk EVO uzturā palīdz samazināt sirds un asinsvadu slimību riskus.
Kardiovaskulārās slimības ir
priekšlaicīgas nāves cēlonis numur viens pasaulē (tai skaitā Latvijā).
Interesants ir fakts, ka
Vidusjūras reģionā dzīvojošiem cilvēkiem ir krietni zemāks (piemēram Kiprā
četras reizes zemāks, Spānijā trīs reizes zemāks nekā Latvijā) mirstības
rādītājs no sirds un asinsvadu slimībām. Lai gan tas visticamākais ir dažādu
faktoru kopums, tomēr extra virgin olīveļļa tiek uzskatīta par galveno iemeslu,
visu pārējo starpā.
Kādā apjomīgā pētījumā, kurā tika
izanalizēti dati par 840000 cilvēku, tika secināts, ka tiem kuri lietoja
visvairāk EVO, ir par 9% mazāka iespēja
saskarties ar sirds problēmām un par 11% mazāka iespēja nomirt priekšlaicīgi,
salīdzinājumā ar cilvēkiem, kuri lietoja vismazāk EVO.
Kopsavilkums – EVO satur virkni dažādu bioloģiski aktīvu vielu,
kuras labvēlīgi ietekmē sirds veselību. Pētījumi regulāri apstiprina, ka
cilvēkiem, kuri lieto visvairāk EVO, ir viszemākais sirds slimību risks.
3. EVO, iespējams, pasargā no insulta.
Insults ir priekšlaicīgas nāves
cēlonis numur divi, uzreiz pēc sirds un asinsvadu slimībām. Tas ir cieši
saistīts ar sirds slimībām, un dala kopējus riska faktorus ar sirds slimībām,
tādus kā augstu holesterīna līmeni un augstu asinsspiedienu.
Kādā franču pētījumā, kurā tika
pētīta saikne starp EVO lietošanu un insultu, tika secināts, ka EVO lietotājiem ir par 41% mazāks insulta
risks. Līdzīgus rezultātus uzrāda arī citi tāda paša veida pētījumi.
Šo pētījumu rezultāti šķiet
likumsakarīgi, jo cilvēki, kuri uzturā lieto vairāk EVO, attiecīgi lieto mazāk
citus, ne tik veselīgus taukus,
Kopsavilkums – kā liecina zinātniski dokumentēti novērojumi,
diētas, kurās tiek lietots daudz EVO, būtiski samazina insulta risku.
4. EVO, iespējams, samazina 2. tipa diabēta risku.
Latvijā ar 2.tipa diabētu slimo
aptuveni 90-100 000 cilvēku, un saslimstības apjomi turpina pieaugt.
Kādā apjomīgā pētījumā tika
secināts, ka iekļaujot EVO savā ikdienas uzturā, 2. tipa diabēta risks
samazinās par 13%. Salīdzinājumā ar diētu, kurā ir zems tauku saturs, tika
atklāts, ka EVO palīdz normalizēt glikozes līmeni asinīs arī cilvēkiem, kuriem
jau ir konstatēts 2. tipa diabēts. Kombinējot EVO lietošanu ar Vidusjūras
diētu, risks saslimt ar 2.tipa diabētu samazinās pat par 50%.
Kopsavilkums – EVO var palīdzēt samazināt šūnu insulīna rezistenci,
attiecīgi būtiski samazinot iespēju saslimt ar 2.tipa diabētu.
5. EVO ir labākā eļļa, kuru lietot cepšanai.
Par dažādām eļļām tiek apgalvots,
ka tās ir vispiemērotākās cepšanai, taču, kad tiek aplūkoti galvenie faktori,
kuri ietekmē to kā eļļa reaģē uz augstu temperatūru – oksidatīvā stabilitāte un
mononepiesātināto taukskābju proporcija – EVO ir pārāka par visām citām eļļām.
Kopsavilkums – EVO ir labākais, ko vari izvēlēties cepšanai.
6. Cepot produktus EVO tie labāk saglabā savu uzturvērtību.
Vēl neesat pārliecināti, ka EVO
ir jābūt jūsu eļļai numur viens, kuru lietot cepšanai?
Pētījumi pierādījuši, ka cepot
produktus EVO, to uzturvērtība var pat palielināties. Tas saistīts ar to, ka
EVO esošie antioksidanti ir tik noturīgi pret karstumu, ka daļa no tiem
cepšanas laikā ne tikai neaiziet bojā, bet pat saglabājas un iesūcas produktos,
kuri tiek cepti. Kā arī, šie antioksidanti palīdz nosargāt pašos produktos
esošās uzturvielas, kuras savādāk termiskas apstrādes laikā aizietu bojā.
Piemēram, kādā pētījumā tika salīdzināts C vit. daudzums brokoļos, pēc cepšanas
saulespuķu eļļā, rafinētā olīveļļā vai extra virgin olīveļļā. Jūs uzminējāt, tikai
pēc cepšanas extra virgin olīveļļā vērtīgo uzturvielu saturs bija palicis
nemainīgā daudzumā, salīdzinājumā ar to daudzumu pēc cepšanas saulespuķu vai
rafinētajā olīveļļā.
Kopsavilkums – cepot produktus EVO, to uzturvērtība saglabājas vai
atsevišķos gadījumos pat uzlabojas, salīdzinājumā ar cepšanu citās eļļās.
7. EVO lietošana var uzlabot kaulu veselību.
Ar antioksidantiem bagāta EVO var
pasargāt no kaulu masas zuduma novecojot. Nesen veiktā pētījumā, kurā
piedalījās 870 dalībnieki, tika noskaidrots, ka dalībnieki, kuri lietoja visvairāk
EVO bija par 51% mazāk pakļauti kaulu lūzumu riskam. Taču ir nepieciešams veikt
plašākus pētījumus, lai to varētu apgalvot pilnībā.
8. EVO sastopamās vielas var mazināt risku saslimt ar vēzi.
Novērojumi liecina, ka reģionos
ar augstāku EVO patēriņu ir zemāka saslimstība ar konkrēta veida vēžiem.
Izanalizējot 19 pētījumu rezultātus, tika secināts, ka reģionos ar augstu EVO
patēriņu, ir zemāka saslimstība ar krūts un gremošanas trakta vēzi. Lai gan nav
izskaidrots, kāds varētu būt precīzs EVO iedarbības mehānisms, zinātnieki
sliecas domāt, ka galvenā viela ar pretvēža iedarbību varētu būt polifenols - oleokantāls.
Interesants ir fakts, ka šī viela nav sastopama nevienā citā produktā, pat ne
pašās olīvās, jo veidojas EVO ražošanas procesā.
Kopsavilkums – EVO varētu būt potenciāls pasargāt no saslimšanas ar
noteikta tipa vēzi.
9. Diēta ar augstu EVO saturu varētu būt labvēlīga smadzeņu veselībai.
EVO iespējams samazina risku
saslimt ar Alcheimera slimību un vecuma demenci. EVO esošie polifenoli palīdz
organismam tikt galā ar vielām, kuras izraisa smadzeņu deģenerāciju. Kādā
pētījumā, kurš ilga 6,5 gadus, tika konstatēts, ka grupai, kura ievēroja diētu
ar augstu EVO saturu, salīdzinājumā ar grupu, kura ievēroja diētu ar zemu tauku
saturu, tika novērots krietni mazāks smadzeņu funkciju (atmiņa u.c.) zudums.
10. EVO iespējams palīdz saglabāt labu veselību un dzīvot ilgāk.
Reģionos, kur EVO ir svarīga
diētas sastāvdaļa, cilvēki caurmērā dzīvo ilgāk. Kādā lielā pētījumā tika
sekots 40000 cilvēku veselībai 13,5 gadus. Tika secināts, ka tiem, kuri uzturā
lietoja vairāk EVO, bija krietni mazāks risks nomirt priekšlaicīgi,
salīdzinājumā ar tiem, kuri EVO lietoja mazāk. Nav brīnums, ka starp reģioniem,
kur cilvēki dzīvo visilgāk ir Ikarija (Grieķijā) un Sardīnija (Itālijā) –
reģioni ar augstu EVO saturu diētā.
Kopsavilkums – novērojumi liecina, ka reģionos ar augstu EVO saturu
diētā, cilvēki dzīvo ilgāku mūžu.
Avots: https://olivewellnessinstitute.org